Traject en werkwijze coaching
Als je overweegt om te beginnen met coaching dan kun je me bellen of mailen. We plannen dan een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek in.
Tijdens dit kennismakingsgesprek gaan we verder in op wat je wilt. Soms is dat nog niet duidelijk voor je en weet je alleen nog wat je niet wilt, dan onderzoeken we dat samen. In dit intakegesprek is het de bedoeling dat jouw doel, dat wat je wilt bereiken, de coachvraag, helder wordt. Immers, alleen als je een scherp doel hebt kun je ook doelgericht werken. Ik kan dan ook inschatten hoeveel sessies je ongeveer nodig hebt.
Als je beslist om verder te gaan met de coaching dan gaan we op gelijkwaardige basis werken aan dat haalbare doel. Bij coaching komen de antwoorden altijd vanuit jezelf, ze passen dus ook altijd bij je! Je krijgt inzichten in je denkwijze, in je patronen en in je overtuigingen. Op die manier wordt het mogelijk om zien waarom je reageert/denkt/doet zoals je doet en om te kijken of dat positief voor jou is. Als dat helder wordt dan kun je ook gaan veranderen en een verbeterde versie van jezelf worden.
Coaching begint altijd met praten (dat doe jij), luisteren (dat doe ik) en veel vragen stellen (dat doe ik ook). Ik zal altijd respectvol met jou en jouw verhaal omgaan en verplaats me in jouw denkwijze. De sfeer is altijd positief en oplossingsgericht.
Om tot de kern van problemen en tot inzichten en oplossingen te komen hanteer ik verschillende methodieken. Die zijn o.a. afkomstig uit:
– NLP (neuro linguistisch programmeren)
– Rationeel Emotieve Therapie
– Transactionele Analyse
– Voice Dialogue
– Acceptance and Commitment Therapy
Steeds zal ik kijken wat op dat moment het beste bij jou en bij de situatie past. Als je het fijn vindt kun je altijd nog extra oefeningen of achtergrondinformatie mee naar huis nemen. Jij bepaalt zelf ook het tempo van de voortgang: de één is tevreden met kleine stapjes, de ander wil snel resultaat. We doen wat voor jou goed is. Een coachsessie duurt tussen de 60 en 75 minuten.
Sommige mensen vinden het prettig om na afronding van het traject nog af en toe een gesprek in te plannen om weer even te bespreken hoe het gaat. Jouw coach wordt zo een steun in de rug waar je altijd even mee terug kunt koppelen.
Indien gewenst kunnen we ook via Facetime of Skype coachen (E-coaching). Coaching in het Engels of Frans is ook mogelijk.
Tarieven en vergoedingen coaching:
Tarieven:
Intakegesprek: gratis
Coachingsessie voor particulieren: 110,- incl. btw
Coachingsessie voor zzp’ers: 125,- excl. btw
Coachingsessie voor bedrijven: 150,- excl. btw
Particulieren kunnen na afloop van de sessie per PIN te betalen. Er is geen contract waar je aan vastzit, er zijn geen kleine lettertjes.
Afzeggingen/wijzigingen dienen uiterlijk 36 uur van tevoren doorgegeven te worden.
Vergoedingen van kosten:
Als particulier kun je op verschillende manieren de kosten voor een coachtraject (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Als je zzp-er bent of een bedrijf hebt dan kun je de coachingskosten opvoeren als bedrijfskosten.
- Via je werkgever
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. De kosten van een cursus zijn in het algemeen vaak vele malen hoger dan die van een coachtraject, terwijl een coachtraject als veel effectiever en persoonlijker wordt ervaren. Informeer bij je werkgever, leidinggevende of personeelszaken wat de mogelijkheden zijn. - VPGB
Mensen met een persoonsgebonden budget kunnen deze kosten via het PGB vergoed krijgen. Voor meer informatie en de voorwaarden voor een PGB kun je terecht op de site van de belangenvereniging Per Saldo PGB - Via de Arbo-dienst van je bedrijf
Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst. - Via de Belastingdienst
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. - Via de ziektekosten
Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en wordt daardoor niet altijd (geheel) vergoed. Toch zijn er steeds meer verzekeringsmaatschappijen die de resultaten erkennen van effectieve coaching en deze vergoeden in de aanvullende verzekeringspakketten. . - Via het UWV
Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je kunt met je UWV een Individuele Reintegratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar waarmee je je coachingstraject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV